Hervormingen erelonen: (wan)hoop of kans?

Op 23 februari heeft de Federatie van het Notariaat het voorstel voor de hervorming van de erelonen wereldkundig gemaakt. Na het harde werk tijdens het eindejaar in 2019 met de afschaffing van de woonbonus, vervolgens de start van de corona-pandemie, en tussendoor hier en daar nog een vleugje kritiek van sommige politici, vraagt deze aanpassing opnieuw veerkracht van de notarissen en hun medewerkers.

Net zoals bij Corona, zijn er verschillende reacties mogelijk, allemaal des mensens: van zeer angstig en in paniek tot afwachtend en zeer rustig. Sommige van de notarissen schoten mogelijks ’s ochtends wakker uit een nachtmerrie waar het OCMW een fast-lane voor de notarissen heeft geopend. Anderen blijven er zeer kalm onder en gaan op zoek naar welke kansen en mogelijkheden dit biedt.

Heel normaal om aanvankelijk een angstige reactie te hebben. Ons brein is getraind vanuit de oertijd om eerst de omgeving te scannen en om met een angstreflex te reageren op mogelijk gevaar. Je moest immers vluchten, vechten of stokstijf blijven staan om te overleven. Je zal maar pas benoemd zijn, waarbij je een overnamesom hebt betaald die gebaseerd is op de inkomsten van de afgelopen jaren. Of je wilt juist denken aan jouw pensioen, maar je bent bang dat de kandidaat-notarissen alleen nog maar toegevoegde notarissen willen worden waardoor er minder kandidaten zijn om jouw kantoor over te nemen. Of je vraagt je af hoe je jouw medewerkers nog kan blijven motiveren om in het notariaat te blijven werken, laat staan dat je nog gemotiveerde mensen vindt om een vacature in te vullen.

En ondertussen loopt het werkende leven gewoon door: notarissen staan elke dag meer dan paraat om hun cliënteel de nodige rechstzekerheid te bieden. Werken als notaris is geen 9-to-5 job, wel integendeel: het vraagt een tomeloze inzet, gedienstigheid en onuitputtelijke flexibiliteit. Niet abnormaal dat deze aanpassing niet bepaald aanvoelt als een mooie waardering voor al het harde werk dat geleverd wordt.

In elk geval wordt er (weeral) beroep gedaan op de wendbaarheid van de notarissen en hun medewerkers. Het zal dus nodig zijn om de creatieve hersenspieren aan het werk te zetten om na te denken hoe je de vermindering kan opvangen en tegelijk dezelfde hoogwaardige dienstverlening kan blijven geven. Het vraagt een verandering van werken, zowel voor jou als voor jouw medewerkers, en het zal nodig zijn dat iedereen mee op diezelfde trein van verandering springt. Naast de rol van notaris, leider en manager komt er weer een nieuwe rol bij: die van creatieve change-manager.

Gelukkig kan je beroep doen op Kudoz: naast de rol van medewerker en notaris, zijn wij ook geoefend in de rol van creatieve change-manager. We weten hoe we jouw creatieve hersenspieren kunnen laten roller-coasten, en hoe we de medewerkers mee kunnen krijgen in jouw veranderverhaal.

Wat denk je? Spring jij mee op de trein van creatieve change? Dan maken we hier samen een kans van.


Ontdek hoe we samen het verschil kunnen maken.

Vorige
Vorige

Wat met het welzijn van de CEO?

Volgende
Volgende

Employer Branding, of hoe je de War for Talent kan winnen