Wat met het welzijn van de CEO?

Vandaag de dag is het een hot topic om in te zetten op het welzijn van de medewerkers. Maar wat met het welzijn van de CEO’s, eigenaars, of leidinggevenden zelf van de organisatie?

Niet alleen de vrije beroepen, maar iedereen heeft een bijzondere periode achter de rug met Covid-19, voor zover die periode al achter de rug kan genoemd worden. 

Het heeft veel gevraagd van iedereen, Covid, maar van de CEO’s van bedrijven heeft het nog meer gevraagd. Ze hebben sneller moeten schakelen, nog beter moeten zorgen voor hun medewerkers, ze hebben beter moeten leren omgaan met veranderingen en met onzekerheid. En ook al is de veerkracht van een CEO zeer hoog, en zelfs gemeten hoger dan van een groot deel van de werknemers; vandaag is de rekker voor velen aan het einde van de veerkracht (lees Prof. Frederik Anseel in ‘How did Covid really impact the mental health of CEO’s, online te raadplegen).

Wat vraagt het vandaag van een leidinggevende, moet hij dan nog veerkrachtiger zijn? De rekker nog meer oprekken? Of uit(t)rekken? Nog harder en langer werken?

Zoals de lieve airhostess het elke keer voor het opstijgen uitlegt, moet je altijd eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten voordat je het bij de anderen mag opzetten. Het is dus nodig om aan zelfzorg te doen, en vandaag is die zelfzorg nog belangrijker dan anders. Welk recept er voor die zelfzorg nodig is verschilt van persoon tot persoon, maar gewoon een avond op café of een leuke vakantie weg, is niet voldoende. Tenzij je Elon Musk heet en het normaal vindt om werkweken van 120 uur te hebben.

Voldoende slapen, gezond eten, voldoende bewegen, mediteren, ademhalingsoefeningen doen, zinvol werken, en een goeie verbondenheid hebben met vrienden en familie, zijn een open deur, maar vandaag dien je daar meer op in te zetten. Het is ook nodig om aan introspectie of zelfreflectie te doen, meer dan ooit, en niet met vrienden of familie maar vooral ook met mensen die jou naar een hoger niveau kunnen tillen, zoals bv. een mentor of business coach. Het kan ervoor zorgen dat je die positieve mindset volledig kan aannemen, en de deur van je kantoor niet alleen letterlijk achter je leert dicht trekken. En wie weet, dat je tijd hebt om je eens helemaal uit te leven en te verliezen in die hobby waar je al lang van droomt.

Heb je daarnaast ook nieuwe vaardigheden nodig als CEO, eigenaar, of als leidinggevende? Dat klopt, er zijn een aantal skills nodig vandaag die vroeger minder nodig waren. Zo zegt Prof. Anseel dat je eerst en vooral de capaciteit moet hebben om goed te leren omgaan met onzekerheid. Daarnaast moet je een hoog niveau van emotionele intelligentie hebben, en deze vaardigheid zal nog belangrijker worden in de toekomst. 

Een andere belangrijke vaardigheid als CEO is heel goed kunnen omgaan met het leiden van hybride organisaties. De werkplek van vroeger is niet meer zoals vroeger en zal er ook in de toekomst niet meer zo uitzien.

Een volgende vaardigheid is open staan en welwillend zijn om de mentale gezondheid en het welzijn, zowel voor jezelf als voor de medewerkers, bespreekbaar maken op de werkvloer. Je moet je dus veel meer kunnen aanpassen, relatiegericht zijn, je meer kwetsbaar durven opstellen en meer om feedback durven vragen, 360° doorheen de organisatie.

Welk recept er nodig is voor jou? Of weet je wat jouw recept is maar wil je hier graag begeleiding bij voor jou of jouw kantoor. Kudoz schrijft graag samen met jou jouw recept op maat!


Ontdek hoe we samen het verschil kunnen maken.

Vorige
Vorige

1 september: ook voor organisaties een nieuwe start?

Volgende
Volgende

Hervormingen erelonen: (wan)hoop of kans?