Blue Monday in de organisatie: mythe of realiteit?

Blue Monday, vaak aangeduid als de meest deprimerende dag van het jaar, valt meestal op de derde maandag van januari. In een professionele context kunnen deze dag en bij uitbreiding deze periode symbool staan voor een dip in de medewerkersbetrokkenheid en productiviteit, te wijten aan de nasleep van de feestdagen en het grijze winterweer.

Blue Monday is dan wel geen wetenschappelijk bewezen concept, het is voor velen onder ons wel een idee en een gemoedsgesteldheid die onze mindset in meer of minder mate beïnvloedt. Hoe we met deze periode omgaan creëert gelukkig ook kansen.

Daarom: Kudoz to the rescue met 7 tips om de rest van het jaar zo fleurig, betrokken, en productief mogelijk in te zetten.

 

1. Geef aandacht aan de emoties van medewerkers

Authentieke empathie doet wonderen. Daar hoort een plaats geven aan emoties van medewerkers integraal bij. Een luisterend oor en betrokken houding hebben een positieve impact op het moreel van de troepen.

 

2. Stimuleer fysieke activiteit

Moedig je team aan om actief te blijven. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid van flexibele werkuren aan te bieden zodat werknemers kunnen sporten, of door het organiseren van teambuilding activiteiten waar fysieke beweging aan te pas komt. Of waarom onder het motto frisse neus, frisse ideeën geen wandelvergaderingen in de buitenlucht organiseren?

3. Bevorder sociale interactie op de werkvloer

Sterke relaties op de werkvloer verhogen de medewerkers- én klantentevredenheid, inclusief de productiviteit. Faciliteer dus zeker de interactie tussen medewerkers, zowel professioneel als informeel.

4. Implementeer stressmanagement technieken

Bied trainingen of workshops aan omtrent stressbeheersing. Dit helpt medewerkers om aantoonbaar beter om te gaan met stress en om beter te focussen.

5. Stel haalbare en duidelijke doelen

Help je team met het stellen van realistische doelen. Dat zorgt voor duidelijkheid en een motiverende, prestatiegerichte omgeving.

6. Beperk communicatie buiten de werkuren

Respecteer de werk-privébalans van medewerkers door communicatie buiten de werkuren tot het strikte minimum te beperken. Dat helpt bij het verminderen van burn-outs, absenteïsme, en verhoogt de medewerkerstevredenheid op het werk.

7. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Bied mogelijkheden voor professionele en persoonlijke groei. Dat kan gaan van trainingen tot mentoring, allemaal zaken die bijdragen aan een gevoel van betrokkenheid en loyaliteit.

Conclusie:

Hoewel Blue Monday hoofdzakelijk een symbolische betekenis heeft, herinnert het ons ook aan de impact van onze rol op het welzijn en de motivatie van onze teams. Door hier actief mee aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld deze of een aantal van deze tips te implementeren, kunnen leidinggevenden een positieve en productieve werkomgeving creëren gedurende het hele jaar.

 

Wil je hier graag ondersteuning bij?
Dan staan we klaar voor je!

Vorige
Vorige

Werk jij klantgericht of klantgezwicht?

Volgende
Volgende

10 tips om jouw medewerkers door een drukke (eindejaars)periode te loodsen